Casa los dos pinos

Locatie

Girona ligt in de Spaanse autonome regio Catalonië, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona.
Girona ligt ongeveer 1400 kilometer van Utrecht. Je kunt erheen met de auto,maar ook vliegen is populair. En snel! Het op één na grootste vliegveld van Catalonië ligt vlakbij: luchthaven Gerona Costa Brava.
In ongeveer 2 uur vlieg je erheen vanaf Rotterdam Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Charleroi of Weeze.

Beste reistijdcathedral

Voor- en najaar.

VVV-kantoor Girona

Visitor Information Centre
Rambla de le Llibertat 1
17004 Girona Spanje
Tel.: +34-972 226 575

Punt de Benvinguda
Carrer Berenguer Carnicer 3
17001 Girona Spanje
Tel.: +34-972 211 678

HARTENDIEF  GIRONA

(uit de  ANWB Kampioen  van September 2009)

Verstopt in de Costa Brava

Vakantiegangers kennen Girona vooral als toegangspoort tot de Costa Brava. Ze zien alleen het vliegveld, maar laten de stad zelf links liggen. Zonde! Want de Catalaanse plaats is gezegend met een schier oneindige dosis mediterrane charme. Wat Lance Armstrong en Girona met elkaar te maken hebben? De sterwielrenner kocht er in 2001 een miljoenenappartement en is daarmee de bekendste inwoner van de 92.000 die de Catalaanse stad telt. We begrijpen direct waarom als we onze verken­ning beginnen op de Pont de Pedra, de Stenen Brug. Onder de brug stroomt de rivier Onyar en ons eerste uitzicht van de dag is meteen een van de meest kenmerkende van de 'Stad van de vier rivieren' (naast de Onyar ook de Ter, de Guell en de Galligants). Aan weerszijden van het water hellen pastelkleurige huizen over de kant. We zien een mozaïek vol gele, zalmkleurige en oranje gevels, alle verweerd en met fragiele balkonnetjes vol wasgoed. Een gemiddelde Nederlandse buurt krijgt bij een dergelijke aan­blik meteen het predicaat 'achterstandswijk', maar in Girona vallen we direct voor de charme van dit karakteristieke stadsbeeld.

Middeleeuwse doorkijkjes

Op de brug worden we voor de keus gesteld: gaan we voor commercieel en een tikkeltje chique op de linkeroever, of wordt het cultuur snuiven aan de rechterzijde van het water. We gaan voor het laatste. En daarmee kiezen we voor een ontmoeting met het authentieke Girona. Of 'Barri Veil', zoals de Catalanen het oude stadsdeel noemen. Het is de inwoners er alles aan gele­gen om die authenticiteit te bewaren en daarom is er een belang­rijke regel: geen auto's. Nou ja, een enkele dan. Het oude centrum is alleen per auto toegankelijk voor leveranciers en inwoners. Niet dat je het middeleeuwse stadshart graag met je fonkelnieuwe bolide zou willen betreden: het stratenplan heeft nog het meest weg van een spinnenweb.We moeten dan ook twee keer met onze ogen knipperen als in een van de nauwe straten ineens een treintje opduikt. Met militaire precisie wurmt de toeristenboemel zich vooruit. Als hij ons passeert, houden we de buik in. We zijn beland in El Cali,de topattractie van Girona. Touristen treintje In de middeleeuwen leefde hier een van de belangrijkste Joodse gemeenschappen in Spanje. De Spaanse Inquisitie maakte er in 1492 een abrupt einde aan. De joden sloegen op de vlucht of werden verbannen en de wijk veranderde in een getto. Tegenwoordig is de titel getto nogal misplaatst. Het is een prachtig doolhof vol elegante middeleeuwse doorkijkjes, smalle trapportaaltjes en hellende steegjes. De Joodse wijk staat bekend als één van de best geconserveerde van Europa. Sterrenspotters opgelet: naar verluidt heeft Armstrong zijn stulpje in de hoofdstraat, de Carrer de la ForCa. Ook zit hier het Joods Museum.

Plus negentig treden

Wie na al dit dwalen even het spoor bijster is, heeft gelukkig een duidelijk oriëntatiepunt: de Catedral die trots boven de stad uittorent. Je komt erop uit als je de hoofdstraat van El Call uitloopt, maar een stevig beroep op de beenspieren is het wel. De weg ernaartoe helt omhoog en sta je eenmaal voor het uitnodigende bouwwerk, dan kost een bezoek je nog eens negentig traptreden. Maar dan heb je ook wat. Het imposante godshuis werd oorspronkelijk door de Moren gebruikt als een moskee. Nadat zij uit de stad waren verdreven werd het compleet verbouwd. Het resultaat is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje. De binnenplaats van het bijbehorende klooster is er een uit een Romeinse film. Bijkomen van zoveel moois doen we op het terras van I'Arc, een rommelig maar gezellig café dat uitkijkt op de kathedraal.

Noord-Afrikaanse spa

Je verkent een stad zelden zonder plattegrond, maar Girona is zo compact dat de attracties zich bijna vanzelf aanbieden. En dat geeft rust. Hiergeen lawaaiige metro's of bussen die je van trekpleister naar trekpleister brengen, maar een wandeling met de ouderwetse benenwagen en je hebt de stad in een dag uitgeplozen. En zo koersen we in een mum van tijd af op het volgende paradepaardje: de Arabische baden. Van de 12e tot de 16e eeuw toog Girona naar deze openbare wasplaats voor een opfrisbeurt. De 'spa' is gebouwd naar Noord-Afrikaans model en is met zijn Romeinse zuilen en romantische toogjes een inspiratiebron voor de thermen zoals we die nu kennen. In het gebouw vind je wisselende kunstexposities. De baden worden van de kathedraal gescheiden door de oude stadsmuren die de historische kern van Girona omarmen. De muren zijn opgeknapt en nu loopt er een wandelroute over die je vanaf een overzichtelijke hoogte langs de bezienswaardigheden leidt. Ook hier is eerst wat fysieke inspanning vereist maar onze klim wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Zo zien we in de verte de kerk van Sant Feliu, net als de kathedraal een hutspot van romaanse, gotische en barokke bouwstijlen. Hij concurreert qua schoonheid met de Sant Pere de Galligants, een belangrijke abdij uit de 12de eeuw waar nu het Museum voor Archeologie is ondergebracht. Heel in de verte doemen de uitlopers van de Pyreneeën op. Ongetwijfeld het oefenterrein van Armstrong en zijn team. Een loopje over de stadsmuur verhoogt het aantal cameraklikken. Het ene panorama-uitzicht is nog mooier dan het andere.

Catalaanse streekgerechten


Dat Girona fotogeniek is, is ook bij de filmindustrie niet onopgemerkt gebleven. Voor de verfilming van de bekende roman Het Parfum ging regisseur Tom Tykwer naar Pujada de Sant Dornènec. Een soort trapsteeg die onder een grote boog van het barokke Palua dels Agualla door loopt. Met stip het meest karakteristieke hoekje van de stad en een romantisch decor voor verliefde koppels. Heerlijk eten met deze pleisterplaats in het vizier doe je bij Le Bistrot. Kom bijtijds. want dit ideaal gelegen restaurant barst 's avonds uit zijn voegen)In het stadshart liggen nog tig idyllisch gelegen restaurantjes verstopt, maar voor de culinaire verzamelplaats bij uitstek maak je een zijsprong over het water en ga je naar Placa de la Independència. Een imposant plein met de allure van een grote Spaanse stad een keur aan restau­rantjes. Je eet er tapas in een traditioneel eethuis waar de gerechten nog uitgeserveerd staan op de bar (Con Tapas). Maar ook de Japanse variant is vertegenwoordigd met een hippe sushibar (La Riba). En wil je de lokale keuken verkennen dan is er de plaatselijke trots Casa Marieta, waar Catalaanse streekgerechten op de kaart staan.Die diversiteit geldt ook voor het winkelaanbod. Want niet alleen puilt Girona uit van historisch erfgoed, de stad schijnt ook nog eens de meeste winkels per inwoner te hebben van heel Spanje. Aorta van de shoppingzone in het oude stadsgedeelte is de Rambla de la Llibertat. Naast bekende (Spaanse) winkelketens vind je in deze straat ook kleine boetiekjes met plaatselijke curiosa of aparte kleding en sieraden. En laat de zijstraatjes vooral niet links liggen! Ook daar tref je allerlei smakelijke zaakjes zoals Ambrosia, een delicatessenwinkel met plaatselijke specialiteiten en ambachtelijke producten. Je vindt er bijvoorbeeld olijfolie, confiture en koekjes, alles handgemaakt door monniken! Over goddelijk gesproken. Nog zo'n lekkerbekje is chocolaterie Antiga in de Placa del Vi. De locals lepelen hier en masse hun chocoladestroop uit een mok.Een hele dikke chocoladedrank die goed is voor een stevige maaltijd. Even uitbuiken en dan met een goedgevulde portemonnee de Onyar oversteken voor een winkelwandeling door Santa Clara, de PC Hooftstraat van Girona. Dure en exclusieve merken in overvloed.Cultuur, eten, shoppen. We lopen onze checklist na en zetten krul na krul. Moe maar voldaan vleien we neer in Parc de la Devesa. Het 40 hectare grote stadspark is het domein van de tweewekelijkse markt. Om ons heen bomen, heel veel bomen. En een paar kleurrijke bloementuinen. Dan kunnen we ook het laatste ingrediënt van ons wensenlijstje afvinken: natuur.

Girona heeft het allemaal.